Jeskyně Na Pomezí- perla Rychlebských hor

Jeskyně Na Pomezí

Pokud hledáte místo, které vám vyrazí dech a zároveň vás příjemně ochladí v parném létě, mám pro vás skvělý tip – Jeskyni Na Pomezí. Tento podzemní skvost leží v krásných Rychlebských horách nedaleko Lipové-lázní a je největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice, který vznikl rozpouštěním mramoru. Připravte se na nezapomenutelný výlet do světa krápníků a tajemných podzemních chodeb!

Historie objevu jeskyně Na Pomezí

Nejprve trochu historie. Ale nebojte se, nebude to nudné. Jeskyně Na Pomezí byla objevena poměrně nedávno, 28. srpna 1949. Představte si to – speleologové se tehdy museli protáhnout komínovým průlezem o rozměrech pouhých 25 x 50 cm! To chce kuráž, co říkáte? Už 16. května 1950 byla jeskyně zpřístupněna veřejnosti a od té doby prošla několika úpravami, aby byla ještě přístupnější a bezpečnější pro návštěvníky. Při té poslední úpravě v letech 2004–2005 prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala obnovu chodníků a modernizaci elektroinstalace.

Jeskyně Na Pomezí

Geologie a vznik jeskyně Na Pomezí

Pokud vás zajímá, jak to celé vzniklo, tak tady je malá geologická lekce. Jeskyně je tvořena krystalickým vápencem, známým jako jesenický mramor, který vznikl před stovkami milionů let v devonském období a je charakteristický svou bílou barvou. Jeskynní systém se vyvinul díky korozní a erozní činnosti vody, která prosakovala puklinami ve vápencových masivech.

Výsledkem jsou úzké a vysoké chodby, které se místy rozšiřují do prostorných dómů. A věřte mi, tyto dómy vám vyrazí dech.

Nebo vám ho vyrazí průsvitný krápník -viz následující fotka.

Jeskyně Na Pomezí

Prohlídková trasa

Prohlídková trasa jeskyně Na Pomezí měří 390 metrů a její projití vám zabere přibližně 45 minut. Začíná v Ledovém dómu, kde na vás čeká první ukázka krápníkové výzdoby.

Dále pokračuje přes Dóm U smuteční vrby, Římské lázně a Bílý dóm, který je známý svou bohatou výzdobou. A teď pozor – Královský dóm, nejvyšší prostor v jeskyni, je opravdu majestátní.

Prohlídka končí v Bahenním dómu, kde uvidíte poslední ukázky podzemního bohatství.

Během prohlídky uvidíte různé formy krápníků, včetně tenkých dutých brček, mohutných stalaktitů a stalagmitů, sintrových vodopádů a záclonek. Jeskyně je známá také svými jeskynními perlami, které se tvoří v malých jezírkách.

Jeskyně Na Pomezí

Praktické informace

Pokud se chystáte na návštěvu, mám pro vás pár užitečných tipů. Jeskyně Na Pomezí je otevřena po většinu roku, ale v zimě jsou prohlídky omezené. Průměrná teplota v jeskyních je 7,7 °C, takže si vezměte teplejší oblečení. U jeskyně je prostorné parkoviště, kde se můžete občerstvit a zakoupit suvenýry.

K jeskyni se dostanete po modré a zelené turistické značce, která vede od autobusové a vlakové zastávky Lipová-lázně jeskyně. Pokud pojedete vlakem, tak je potřeba přestoupit v Lipová-lázně (tam se dobře dostanete například spěšnými vlaky z Jeseníku nebo ze Zábřehu na Moravě) na vlak do Javorníku, který vás zaveze na zastávku Lipová-lázně jeskyně.

Je to skvělá příležitost spojit prohlídku jeskyně s pěší túrou v krásném prostředí Rychlebských hor.

Vstupné a otevírací doba

Aktuální ceny vstupného jsou:

  • 190,- Kč běžné
  • 160,- Kč zlevněné (senioři nad 65 let, mládež do 26 let)
  • 100,- Kč dětské (do 15 let)

Pro aktuální informace se podívejte na tuto stránku.

Ubytování v blízkosti jeskyně Na Pomezí

Závěr

Jeskyně Na Pomezí není jen tak obyčejná jeskyně. Je to místo, kde se můžete na chvíli ztratit v podzemním světě plném krásných krápníkových útvarů a tajemných chodeb. Navíc je to skvělý tip na výlet, ať už jste rodina s dětmi, parta přátel nebo zamilovaný pár hledající netradiční zážitky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *